Checkhole 

Holm

Anne and Mark have been working on their much loved site for a decade, planting thousands of trees, creating a wildlife pond and tidying up the existing stone buildings which once formed a farmstead for an extended family.

Initial efforts were made to strip and reinstate the Caithness slate roof, rebuild a chimney stack and install hardwood windows to an original dwelling, with physical works being carried out by 59 degrees north. Mark and Anne went on to pick and point stonework with lime mortar with great skill and diligence.

With the fabric of the wee house now repaired the attention turned to designing a substantial extension and create a modern home. Orkney vernacular architecture was drawn upon to ensure the new building would respect the beautiful landscape and built tradition. The scale of building, pitch of roof and depth of plan were all considered carefully. The stone which has been collected from ruined outbuildings on the site will be used to clad the new build and a wildflower roof will sit well in the natural context. To the rear of the building addressing the pond and the views over the Pentland Firth, is a proposed garden room with a circular floor plan which Anne was very keen on as a space to work on her paintings and artwork. This will be clad in untreated timber with a wildflower roof and will contrast and compliment the traditional built form of the rest of the dwelling. 

Planning has been secured and a building warrant is currently processed.

PERSPECTIVE-1
West elevation
View from south east